Terug naar de chronologie.

Elektronisch huisorgel voor BIO-herstellingsoord
Elektronisch orgel voor BIO
Nieuw elektronisch huisorgel aan BIO-bestuur overgedragen
Elektronisch orgel voor BIO-herstellingsoord

Twentse Courant, Oldenzaal, 12 Januari 1961

Electronisch huisorgel voor BIO-herstellingsoord

(Van onze correspondent)

ARNHEM 12 jan. - De orgelconstructeur Hans Versteegt uit Bodegraven heeft donderdagmiddag het eerste door hem gebouwde elektronische huisorgel aangeboden aan het bestuur van het Bio herstellingsoord te Wolfheze, waar het door de voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, de heer J. Meidema, dankbaar werd aanvaard.

Het orgel, dat onlangs voor de televisie werd gedemonstreerd heeft de heer Versteegt ongeveer tien jaar experimenteren gekost. Hij begon ermee toen hij als machinist op de Rijn voer. Hij werkte zijn idee verder uit, toen hij als beheerder van het gezellenhuis der Staatsmijnen te Geleen en later als beheerder van de machinistenschool te Ede werkzaam was. Nadat hij een firma had gevonden, die het orgel in serie wilde vervaardigen werkte hij er geruime tijd zelfs dag en nacht aan.

Het elektronische orgel is bestemd de plaats in te nemen in te nemen van het harmonium. Het bevat 22 registers, die afzonderlijk door een ingebouwde luidspreker klinken en voor elke toon is een aparte schakeling. Het volume is op diverse sterkten instelbaar. De bespeler kan naar verkiezing het geluid van een kerkorgel of van een cinemaorgel ten gehore geven.



boi1

Terug naar boven  

 
 

Elektronisch orgel voor BIO

(van onze correspondent)

ARNHEM 13 jan. - De orgelconstructeur Hans Versteegt uit Bodegraven heeft gisterenmiddag het eerste door hem gebouwde elektronische huisorgel aangeboden aan het bestuur van het BIO herstellingsoord te Wolfheze, waar het door de voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, de heer J. Meidema, dankbaar werd aanvaard. Het orgel dat onlangs voor de televisie werd gedemonstreerd heeft de heer Versteegt ongeveer tien jaar experimenteren gekost.

Hij begon ermee toen hij als machinist op de Rijn voer. Hij werkte zijn idee verder uit, toen hij als beheerder van het gezellenhuis der Staatsmijnen te Geleen en later als beheerder van de machinistenschool te Ede werkzaam was. Nadat hij een firma had gevonden, die het orgel in serie wilde vervaardigen werkte hij er geruime tijd zelfs dag en nacht aan.

Het elektronische orgel is bestemd de plaats in te nemen in te nemen van het harmonium. Het bevat 22 registers, die afzonderlijk door een ingebouwde luidspreker klinken en voor elke toon is een aparte schakeling. Het volume is op diverse sterkten instelbaar. De bespeler kan naar verkiezing het geluid van een kerkorgel of van een cinemaorgel ten gehore geven.

bio4

Terug naar boven  

 
 
Rijn en Gouwe, Alphen a.d. Rijn 14 Jan 1961

Vinding van Joh. Versteegt

Nieuw elektronisch orgel aan BIO-bestuur overgedragen

BODEGRAVEN. — In het Bio-herstellingoord te Wolfheze heeft de heer Joh. Versteegt uit Bodegraven zijn nieuwe elektronische orgel overgedragen aan het bestuur van de Bio-oorden. De heer Versteegt heeft dit orgel uitgevonden en gelegenheid gehad deze vinding voor de televisie te demonstreren. Tijdens deze t.v. uitzending kwam de verrassing uit de bus, dat een Nederlandse charitatieve instelling het eerste orgel van de in produktie te nemen serie zou ontvangen. De keus viel toen op de onlangs in gebruik genomen Bio-herstellingsoorden te Wolfheze, waar lichamelijk minder-valide kinderen van alle gezindten en uit heel het land een gezellig home hebben in een eigentijdse instelling.

Ondanks alle moderne voorzieningen in deze inrichting, die speciaal voor deze kinderen zijn getroffen, ontbrak echter een muziekinstrument. De voorzitter van het Bio-bestuur, de heer Joh. Miedema uit Sneek, was dan ook zeer verheugd, dat de uitvinder dit unieke orgel juist aan deze inrichting heeft willen schenken.

Voordat de voorzitter het orgel aanvaardde ging de heer Versteegt even in op de voorgeschiedenis. Hij zette belangrijke punten, die dit orgel tot een volkomen nieuw instrument op elektronisch gebied maken, uiteen. Ook schetste hij de vele moeilijkheden, waarmee hij te kampen heeft gehad. Hij had het idee wel in zijn hoofd, maar tussen idee en werkelijkheid bestaat een groot verschil. Het was Vreekens piano- en orgelhandel in Bodegraven die hem de gelegenheid bood zijn idee te realiseren. Hij was de heer Vreeken Sr. -die deze middag in Wolfheze eveneens aanwezig was- dan ook zeer dankbaar die kans te hebben gekregen.

Bewondering

Nadat de organist Willen van der Marel het orgel had bespeeld en alle gasten de mogelijkheden van het instrument had gedemonstreerd, voerde de heer Meidema het woord. Hij sprak zijn bewondering uit voor de mooie klanken die hij deze middag had gehoord, en gaf de heer Versteegt de verzekering, dat nog vele keren bij alle mogelijke gelegenheden in deze inrichting de tonen van het Emiment orgel zullen klinken. De voorzitter wilde deze overdracht beschouwen als een van de gelukkigste momenten in de geschiedenis van de nog jonge inrichting te Wolfheze."Niet alleen het bestuur en de directie, maar vooral onze patiëntjes zullen aan dit orgel heel veel vreugde beleven", zo besloot hij.

bio3

Terug naar boven  

 
 
Het Centrum, Utrecht, 16 Jan 1961

Elektronisch orgel voor Bio-herstellingsoord

BODEGRAVEN. — In het Bio-herstellingsoord te Wolfheze heeft de heer Joh. Versteegt uit Bodegraven zijn nieuwe elektronische orgel overgedragen aan het bestuur van de Bio-oorden. De heer Versteegt heeft dit orgel uitgevonden en gelegenheid gehad op 2 december j.l. deze vinding voor de televisie te demonstreren.

Tijdens deze tv-uitzending kwam de verrassing uit de bus, dat een Nederlandse charitatieve instelling het eerste orgel van de in produktie te nemen serie zou ontvangen. De keus viel toen op de onlangs in gebruik genomen Bio-herstellingsoorden te Wolfheze, waar lichamelijk minder-valide kinderen van alle gezindten en uit heel het land een gezellig home hebben in een eigentijdse instelling.

Ondanks alle moderne voorzieningen in deze inrichting ontbrak echter een muziekinstrument. De voorzitter van het Bio-bestuur, de heer Joh. Miedema uit Sneek, was dan ook zeer verheugd, dat de uitvinder dit unieke orgel juist aan deze inrichting heeft willen schenken.

De voorzitter wilde deze overdracht beschouwen als een van de gelukkigste momenten in de geschiedenis van de nog jonge inrichting te Wolfheze. "Niet alleen het bestuur en de directie, maar vooral onze patiëntjes zullen aan dit orgel heel veel vreugde beleven", zo gaf hij te kennen.

bio4

Terug naar boven  

 
 

Valid HTML 4.01 Transitional