Terug naar de chronologie.

Leeuwarder Courant Maandag 28 Novenber 1977

Urker Koren zongen voor afasiepatient

In Frieslandhal 2500 bezoekers

LEEUWARDEN - Veel heeft erover van te voren in de kranten gestaan, overal kon men al geruime tijd affiches zien hangen, zaterdag was het dan zover: de Frieslandhal opende haar poorten voor de Grote Urker Koorzangavond ten bate van de Stichting Afasie Nederland. Vanaf zeven uur stroomden de belangstellenden binnen; tegen acht unr was men al goed op weg naar de 2500. Dat was ook de bedoeling: hoe meer belangstelling, hoe beter. Urk zong immers voor een goed doel: de opbrengst van het concert kwam ten goede aan de Stichting Afasie Nederland.

In de loop van dit jaar is Leeuwarden dankzij activiteiten van de Nederlandse Tafelronde reeds meerdere malen op deze ziekte geattendeerd. Ook zaterdag zijn, met name door de Urker arst Willem H. Cense, een van de initiatiefnemers van de Stichting, woorden over afasie en afasiepatiënten gesproken die de toehoorders ter harte gingen.

Onder de prominenten, die aan het concert door hun aanwezigheid luister bijzetten, werden met name verwelkomd de Commissaris der Koningin van Overijssel, mr. J. L. M. Niers, lid van het comité van aanbeveling, twee vertegenwoordigers van de Commissaris der Koningin in Friesland, burgemeester Johannes S. Brandsma van Leeuwarden, burgemeester A. P. Buys van Urk, de voorzitter van de Stichting Afasie Nederland, de President van de Nederlandse Tafelronde en last-but-not-least de Evangelische Omroep, die samen met de AGO de kosten van het concert voor zijn rekening heeft genomen. Van de opnames, die zaterdag in de Frieslandhal zijn gemaakt, zal de EO op een later tijdstip een twee uur durend programma uitzenden; al op 6 december zal een voorproefje van de gehele uitzending op de televisie te zien zijn. De inspanning van de Urker zangers en zangeressen zal op deze manier ook buiten de vier noordelijke provincies, voor wie het concert in de Frieslandhal was bedoeld, bekendheid krijgen.

Het wachten op de aanvang van het concert werd door de Urker organist Albert Metz op het indrukwekkende Johannusorgel op alleraangenaamste wijze verkort.
Men had ook wel enige tijd nodig om het enorme podium in ogenschouw te nemen waarop, rechts en links geflankeerd door het Christelijk Dameskoor "Laus Deo" en het Christelijk Gemengd Koor "Excelsior", het Mannenkoor "Urker Zangers" en de Brassband "Valerius" stonden opgesteld.

Met verschillende geestelijke liederen, adequaat gearrangeerd door onder anderen de begeleidende organist Klaas Jan Mulder, stelden de drie koren zich apart aan het publiek voor; de sound van de brassband solo was in een drietal stukken te beluisteren. Daarbij werd, met de componisten Verdi en Mozart, zeer hoog gegrepen. De afstand tussen organist, dirigent en zangers was erg groot en alles moest ook gecoördineerd worden met de startsignalen van de mensen van de televisie. De meest overweldigende indruk maakten uiteraard de gedeelten, waar de klanken van orgel en brassband zich verenigden met de stemmen van de 250 leden van de drie koren. Dirigent Frits Bode bewees hier en in de samenzang met het publiek zijn kwaliteiten als aanvoerder der massa's.

Bloemen voor dirigent, organist en presentator burgemeester Buys en het Friese volkslied besloten de in alle opzichten geslaagde Grote Koorzangavond der Urkers.

R. BENES-PUSCHNIG

afasiexs

Terug naar boven  

 
 
1977

Plaatopname van "gouden" organist Feike Asma op Johannusorgel

De Schiedammers hebben zich sinds jl. zaterdag als het ware vergaapt aan de "Viking", een oud Rijkswaterschip, dat al vele prominenten aan boord gehad heeft.

Ook koningin Juliana is hier tijdens één van haar werkzaamheden in het land aan boord geweest. Het schip is van de orgelbouwer Johannes Versteegt uit Ede die overal in het land zijn zelfgebouwde orgel, zeg maar liever zijn derde orgel, achterna reist, als het zich ergens laat horen.

Zo is het nu in Schiedam, waar de "gouden" Feike Asma dinsdagmiddag een plaat volspeelde en gistermiddag Aad van der Hoeven de kans kreeg in de Grote Kerk. En dat met kinderkerstzang en het speciale concert van "scheidam zingt" a.s. zaterdag is te beluisteren en wel vanaf zeven en negen uur.

Dit orgel is een ontwerp van Hans Versteegt (49), een 130 electronisch orgel. Met nog meer mogelijkheden dan de vorige, die u reeds beluisterd heeft tijdens de kinderkerszang. Carel Schulz is een meester in het bespelen van dit orgel. Groot succes behaalde hij met het spelen van de 8ste Synphonie van Mahler in Brussel en in Gent in de Sint Baafs. in samenwerking met het London Philharmonisch Orkest. Waardoor het grote bekendheid verwierf.

Orgelmaker Hans Versteegt is dan ook erg verrukt over zijn nieuwe aanwinst, dat hij met zijn mannen begeleid heeft tot Schiedam. Wat is begaonnen als zuiver hobby, heeft nu deze professionele vlucht genomen. Het is het grootste electronische kerkorgel van Europa, zegt hij een beetje trots, met een output van 2500 Watt. En als u dan bedenkt dat een gewone stereo-installatie bij u thuis ongeveer 20 a 40 Watt bevat, dan begrijpt u wel dat u a.s. zaterdag naar een heel bijzonder orgel luisterd. Om helemaal niets ten nadele van het orgel in de Grote Kerk in Schiedam te zeggen. Ongeveer vier of vijf man zijn bij dit orgel betrokken. Hans Versteegt heeft in Ede een eigen concertzaal, en dat is toch ook wel iets bijzonders. Na de kinderkerstzang en het concert gaat het Johannusorgel naar de Grote Kerk in Naarden,om tijdens de kerstdagen luister te geven aan de diensten en kerstzang. Daarna weer opnamen voor de NCRV, "U zij de glorie"

Zeer erkentelijk is Hans Versteegt voor de bijzondere medewerking van de havendienst in Schiedam waardoor de "Viking" een plaatsje dicht bij de Grote Kerk kreeg.

 

Terug naar boven  

 
 

Valid HTML 4.01 Transitional