Terug naar de Motorpagina

De Kleppendeksel race


Op zaterdag 29 November 2008 was het eindelijk zover. De eerste Nederlandse CX-kleppendeksel race zou plaatsvinden op het thuishonk van de stamtafel "Veluwe", Bud's Hollandse Restaurants te Nieuw Milligen. Om 13:00 zou het evenement min of meer officieŽl beginnen, genoeg tijd voor Joke en mezelf om eerst eens uitgebreid samen te lunchen.
Ongeveer 12:35 kwamen we bij Bud's aan, en werden verwelkomt door Grietje, die ons direct voorging naar een ruimte die was omgetoverd tot de race- en evenementenhal. Daar waren Erik, Frans en Werner al hard aan het werk om de kleppendekselracebaan op te bouwen.

Wij lieten hen rustig doorbouwen en door in het restaurant plaats te nemen en een overheerlijke uitsmijter naar binnen te werken zorgden we ervoor dat we echt helemaal niemand in de weg liepen.

Een half uurtje later vonden we het tijd om eens te gaan kijken wie er nou allemaal waren. Behalve de racers, Erik, Frans, Marcel, Grietje en Werner waren ook Coen, Henk en Peter aanwezig.

De baan zag er keurig uit, en Erik verzekerde me dat het startmechanisme perfect werkte. De baan zelf was in totaal 10,70 meter lang, inclusief de startplaats, een helling van 16% met een lengte van 7,50 meter en een 2,50 meter uitrol na de finisch-lijn. Helemaal klaar voor de eerste CX-kleppendekselrace.

Coen werd tot starter gebomdardeerd, als niet racende werd hij voldoende onpartijdig geacht om die verantwoordelijke taak uit te voeren. Het vervelende van starter zijn is, dat je niet bij de finisch kunt staan om de wagentjes te zien finishen.


... baan zag er keurig uit ...

Maar eerst was er de keuring, waaraan alle deelnemende race-karretjes werden onderworpen. Gelukkig werd er geen enkele afgekeurd, zodat, na een loting, de eerste twee deelnemers aan de start werden geplaatst. Het start-mechaniek was ook in orde, en binnen een paar seconden was de eerste 'race' voorbij. Grietje had de puntentelling en de verdeling van de racers ter hand genomen. "Harmonia Axiridis" startte in de tweede race, tegen de "Blauwe Knoop" van Grietje. Tot mijn verbazing en verrassing bleek dat dekselse dekseltje op wielen nog vrij snel te zijn, en kon ik deze race op mijn naam schrijven. Via een ingewikkeld verdeel systeem zou iedereen tegen iedereen uitkomen. De eerste drie keer dat de "Harmonia Axiridis" aan de start verscheen werden gewonnen. Maar daarna was het afgelopen en werd het karretje elke keer tweede.


... "Harmonia Axiridis" ...

Keer op keer werden de kleppendeksels klaar gezet, en losgelaten. Even wachtten , en dan de start. Twee tot vier seconden later was het al weer over, en werden de volgende twee karretjes neergezet, en o zo zorgvuldig door de bouwers gecontroleerd en uitgericht. Dan even wachtten, zodat de fotografen hun plek konden innemen, en "Start..."


... klaargezet ...


... gecontroleerd en uitgericht...


... "Start..." ...

Race na race werd verreden, en Grietje wist met haar schema op de een of andere manier toch steeds weer twee racers tegen elkaar te laten rijden. Maar uiteindelijk was er een winnaar, en werd er overgegaan tot het uitdelen van de prijzen. De eerste plaats, met de snelste racer, was voor Erik, met zijn "Goldfinger", Grietje's "Blauwe knoop" was tweede geworden en mijn eigen "Harmonia Axiridis" was de derde. Erik kreeg een gegraveerd glas uitgereikt. Toen kwam de prijs voor de allermooiste, en ik had er al een klein beetje op gehoopt, die ging naar "Harmonia Axiridis". Ik mocht ook een fraai gegraveerd glas in ontvangst nemen, naast natuurlijk eeuwige roem.


... de allermooiste ...

Marcel met zijn "Bombacx" kreeg de pechprijs. Bij de laatste race verloor zijn racer een wiel. Maar dat leverde hem wel een mooi glas op.

Het was een zeer geslaagde middag. En plannen werden gemaakt om de baan ook eens in Breda op te zetten, en misschien ook wel op het clubweekend te Sint Jansklooster.

Maar of ik dan weer meedoe, dat is nog helemaal de vraag.......Terug naar de Motorpagina