Terug naar de Motorpagina


Een mooie decemberdag

Het laatste ritje van 2012 met de Rode Rakker


Na de Herfstintentourtocht van Sieds verstreek het jaar volgens het beproefde en bekende recept: het werd steeds kouder. Waar in 2011 nog tot ver in december motor gereden kon worden, was het in 2012 een aaneenschakeling van nat en koud, afgewisseld met koud en nat. Soms echter, heel soms , was er een mooie dag tussendoor, en dan werd de "Rode Rakker" weer meegenomen, in plaats van de vierwieler.

Maar de motor bleef meer en meer staan. Ook de "Zwarte Zwerver" zwierf niet zo heel erg. Een zwakke accu, en afslaan in het stationair waren de twee grote uitdagingen die er nog op me lagen te wachten. En toen ik een keertje op een onverwachte mooie morgen de zwarte CX wilde gebruiken voor het woon-werk verkeer, toen was de accu na twee of drie startpogingen al weer leeg. Dan maar met de trouwe "Rode Rakker" op stap.

Stamtafel oktober werd nog per motor bezocht, maar stamtafel november al met de auto. Nee, het seizoen liep ook voor mij langzaam ten einde. Maar zondag de 1ste december was wel een erg mooie dag, en echt koud was het ook niet. Zal ik? Het kon nu nog, en wie weet wanneer de volgende mogelijkheid voor een motorritje zich aandient......

Dus het motorpak aan, TomTom opzoeken, laarzen aan, en eens kijken hoe het met de motor is. Wel, daar was alles in orde, want met een klein beetje aanmoediging startte de CX bijna in n keer.

Met een graad of zeven was het niet echt heel koud, maar ook niet echt heel warm. De fraai gelijnde Polaris kuip op mijn motor hield de meeste wind en kou bij me weg, ook op de snelweg.

De bedoeling van de rit was om een kopje koffie op te zoeken bij kennissen in Geldermalsen, en dan langzaam door de Betuwe weer terug te rijden. Dus reed ik een kort stukje A12, dan de rondweg Veenendaal, verder in de richting Rhenen en bij Kesteren de A50 op. Even nog dacht ik, net over de brug bij Rhenen, "binnendoor, euh..." maar toch maar niet gedaan. De A50 lag er, op deze frisse zondag middag prachtig bij, de motor deed het geweldig goed, en het enige wat de pret zou kunnen bederven was de verre wolkenband, die donker aan de horizon dreigde met regen. Achter me, in de richting Arnhem/Nijmegen, was geen wolkje te zien, dus eigenlijk reed ik de verkeerde kant uit........

Bij de afrit Geldermalsen was het nog wel droog, maar wel somber weer geworden. Eerst maar eens kijken of er iemand thuis is, want je weet maar nooit als je zomaar opstapt en ergens heen rijd. Helaas, niemand thuis........

Geen koffie dus. Jammer, maar dat kan gebeuren. Om het gemis van de koffie goed te maken kwam de zon weer langzaam achter de wolken vandaan, terwijl ik door Geldermalsen heen reed, op weg terug naar huis. Bij Buurmalsen leek het alsof er nooit donkere wolken waren geweest, en ondanks de wat lage temperatuur was het heerlijk motorrijden, zo door het late najaar heen.

... foto-tje maken ...
... fototje maken ...

Achter de TomTom aan, want die heeft af en toe best leuke ideen, werd er even gestopt. Foto-tje maken, want de kale takken en de koude weg waren in het lage zonlicht erg mooi om te zien.

Verder, en even later weer de N320 op, Ontspannen 90-100 rijdend, want dat mag daar, kijk ik af en toe eens in de spiegels en plots: een politie-auto achter me. Wat moet die daar nou? Ik ben me van geen kwaad bewust, en denk, "als ie wat van me moet, dan merk ik het wel."

Rotonde, weer 90km/u en even rustig aan om boven op de brug over het kanaal van het uitzicht te genieten. En aan de anderen kant van het kanaal is het 100 stuk over, en is het weer een 80km/u weg. En daar schiet dat politie auto-tje me met grote snelheid voorbij. Hij had gewoon haast gehad. Een eindje verder stop ik. Nog meer mooi uitzicht met het lage licht van de zon, die voor lange schaduwen zorgt over de koude velden. Bij voorbij Rhenen, net over de Grebbeberg kies ik voor de dijk lang sde Rjn, en langs, "De Blauwe Kamer". Ook een heel mooi stukje zo, met het lage licht van de nu al verdwijnende winterzon.

Een half uur later ben ik weer in Ede. Motor wordt neergezet, en toegedekt. En dat zal, zo denk ik, wel eens het laatste ritje van 2012 geweest kunnen zijn. Aan het eind van de week moet ik toch maar de kuip eraf halen, en de motor op stal zetten. Het lijkt erop dat de winter eraan komt........

... laag licht van de winterzon ...
... laag licht van de winterzon ...
Terug naar de Motorpagina