Terug naar de Motorpagina


Carburateur Capriolen


De "Rode Rakker" rijdt weer als vanouds, nu de twijfelachtige achterband is vervangen, zonder rare zwabberingen van het achterwiel. Dus dat is wel weer in orde. Maar hoe zit het dan met dat lekje vanuit de carburateur?

Bij elke stop, voor een verkeerslicht of als ik afstap, wordt onder de motor gekeken of er benzine onder ligt. Lange tijd gaat het goed. Maar net als ik denk: Dat is ook weer klaar, gebeurt er weer wat.

Ik moet tanken. Niets aan de hand, ook een CX moet zo nu en dan even benzine halen. Ik zet de motor op het zij-pootje, en kijk, ondertussen al gewoonte getrouw, onder de motor. Niets, geen lek. Handschoenen gaan uit, de helm gaat af, en ik zet de motor op de middenstandaard. Tankdop open, slang van de pomp, en terwijl ik sta te tanken, kijk ik nog heel ven onder de motor, waar zich een plasje benzine uit het overloop slangetje aan het vormen is. Het kraantje wordt dichtgedraaid, en ik denk twee of drie heel lelijke woorden. Niet dat het helpt, maar het lucht wel een klein beetje op.

Thuis gekomen kijk ik nog even naar dat lekje. En het is er niet. Om knetterdol van te worden, zoiets. En eerlijk gezegd, ik weet het niet meer. Dus, een tikje radeloos geworden, vraag ik via die onovertroffen vraagbaak voor CX problemen, het forum van de Dutch Honda CX-V club, om raad: wie weet waar ik de carburateurs kan laten schoonmaken en afstellen?

De verwijzing naar de duitse meneer die in het verleden nogal eens carburateurs heeft schoongemaakt en afgesteld, blijkt toch niet succesvol. Via zijn site probeer ik een e-mail te sturen, maar er komt geen reactie op, anders dan een grote stilte. Dat gaat 'm dus niet worden.

Maar Chantal en Luc reageren wel, evenals Marco. Marco zegt: 'dan neem je toch gewoon een andere set', zonder aan te geven hoe een mens aan een andere moet komen. Ook dat schiet niet op. Daarnaast, ik heb momenteel drie andere carburateur sets liggen, vier zelfs, als je die van MAST meetelt. Maar die drie daar mankeert ook wat aan, dat heb ik al mogen constateren bij de problemen met de "Zwarte Zwerver" destijds. Dus Marco, nee, daar heb ik niets aan.

Waar ik wel wat aan heb zijn de vrijwel gelijktijdige aanbiedingen van Chantal en Luc. Beiden willen wel eens kijken wat ze met die carburateurs van mij kunnen doen. En beiden vertrouw ik ze dat wel toe. De carburateurs die naar Luc toe moeten gaan via Barneveld, wat, naast een mooi ritje, ook weer een plasje benzine onder de motor oplevert, als ik de carburateurs afgeef. De set die Chantal onderhanden gaat nemen gaat op de onderdelen dag overgedragen worden.

En ikzelf, ikzelf probeer nog een keer om de vlotternaald van rechts een keertje bij te stellen. Als de schoongemaakte carburateur setjes terug komen kan ik die gaan uitproberen. Ooit moet het toch weer lukken om een drup-vrije carburateurset onder de CX te hangen.........
Terug naar de Motorpagina