Terug naar de Motorpagina


Proefrijden van de Veluwerit #3


Op 17 en 18 mei staat er een door Luc geplande 'Zuiderzee Rondrit' op het programma, een rit in twee dagen over slingerweggetjes rondom het IJsselmeer. Maar woest weer, onbestendige vooruitzichten en een aantal onverwachte afmeldingen doen Luc besluiten de zaak af te gelasten. Een andere keer dan maar. Maar zo heb ik wel een extra on-ingevulde zaterdag, en als dan het weer toch flink aan het opknappen is, is het tijd voor een motorritje.

De zon schijnt op deze mooie dag in mei, en het is hoog tijd dat ik de route die ik heb bedacht voor mijn derde Veluwerit eens helemaal ga rijden. In tegenstelling tot de vorige twee ritten begint deze ver van huis, helemaal in 't Harde. Makkelijk voor mensen die uit het noorden komen, minder handig voor mensen uit het zuiden. Maar in 't Harde staat wel een wegrestaurant, en niet al te ver daarvandaan is een tankstation, zodat mens en machine beide bevoorraad kunnen worden.

Het is een stukje rijden naar het begin punt, maar dat is niet erg, als de zon schijnt, en je CX lekker draait. Een gedeelte van de rit naar 't Harde toe zal ik straks ook rijden in de Veluwe rit zelf, maar zo gaat dat. Je kunt op zo'n dag niet alle weggetjes slechts één keer rijden. Het wegrestaurant is makkelijk te vinden, en zo zit ik, rond een uur of tien, aan een lekker kopje koffie op een terrasje in 't Harde, het beginpunt van mijn derde Veluwerit. En net als ik begin te overwegen dat het best lekker zit, maar dat er toch maar gereden moet worden, zie ik een bekende motor het parkeerterrein oprijden. Een zwarte 'Pan-European', met hoe is het mogelijk, Luc.

Als Luc even later, vergezeld van een kopje koffie, ook op het terras komt verteld hij me dat hij besloten heeft om mijn proefrit-Veluwe #3 mee te rijden. In september, als de rit gepland staat, heeft hij geen tijd, maar nu is het een mooie dag, en nu kan hij toch mee rijden. Ik vind het prima, en pak de TomTom om te laten zien waar we ongeveer langs zullen gaan. Maar in mijn TomTom staan verschillende routes, maar 'veluwe3' zit daar niet bij. Ik ben vergeten de route in te laden in de TomTom.......

... veluwe3 ...
... veluwe3 ...

Dan wordt het oude, maar heel vertrouwde systeem HansHans in geschakeld. Ik heb deze route, in stukjes al eerder gereden. En ik weet vrij nauwkeurig waar ik langs ben geweest, en nu dus ook weer langs wil komen. Het zal wel lukken. Nu eerst tanken, en dan met de rit beginnen. Het tankstation is nog geen honderd meter verder, en als de Rode Rakker is af-getankt, en de oordopjes geplaatst zijn, beginnen we aan de proefrit-veluwe #3.

Het eerste punt is de afslag naar Wezep, en die is makkelijk te vinden. Verderop is een zijweg, net in een bocht, en die moet ik ook hebben. En zo komen we in Wezep, en het lijkt erop dat het nog volgens de route is ook. Na Wezep volgt een stukje 60 of 70 of 80 km weg, het wisselt nogal, en dan rechtsaf, langs de Oldenbroekse Heide. Dan rechtdoor, en met de weg mee richting Epe, en Emst. Daar blijkt dat HansHans toch beter op moet letten, want ik ga te vroeg linksaf, en zo belanden we op een bospaadje wat niet echt geschikt is voor motoren. Omdraaien, en nog een keer proberen maar.

Nu gaat het een stuk beter, en we rijden, weliswaar niet geheel volgens de voorgenomen route, Emst in. Daar is de eerste stop, met koffiepauze. Even bijkomen, en even die warme jassen uit. Want het is wel een heel erg lekker weertje om een stukje te motoren, maar wel warm. Een half uurtje, of misschien wel drie kwartier, later is de koffie goedgekeurd, en kunnen we op weg naar de volgende halte plaats. Dat zou allemaal heel vlot moeten kunnen gaan, maar dat ene auto-tje, wat niet harder gaat dan ongeveer 50km/u waar 80km/u is toegestaan houd de zaak toch een beetje op. Maar het is mooi weer, de omgeving is ook prachtig, en hij zal toch niet de hele weg voor ons blijven rijden. Gelukkig doet 'ie dat ook niet, en kunnen we de route iets sneller vervolgen. Het bos is prachtig, de zon schijnt en ik weet de juiste herkenningspunten te vinden. Even aarzelen, want hier moet ongeveer de zijweg zijn......, en die is er ook. Ook vanaf deze kant is de Oude Zwolseweg mooi.

... lunch bij Bud's ...
... lunch bij Bud's ...

Een eindje verderop is er een campertje wat veel weg nodig heeft, bij lage snelheid. Nu even niet, denk ik, en als ik een gaatje zie trek ik mijn motortje er voorbij. Luc, met zijn zwaardere Pan volgt even later, en kennelijk met meer gemak. Dit stuk heeft verder weinig uitdagingen met betrekking tot de te rijden route, want die zit hier goed in mijn hoofd. Zonder noemenswaardige voorvallen bereiken we Bud's, en is het tijd voor de lunch.

Die laten we ons goed smaken, en hoewel het best gezellig is, daar op het terras, is het na een uurtje of zo toch wel tijd om het laatste stukje van deze derde Veluwerit te gaan rijden. Uddel, Elspeet en dan richting Nunspeet. Door het bos rijden we onder Nunspeet langs, en bereiken, na wat kleine weggetjes, uiteindelijk weer het startpunt in 't Harde.

... het startpunt in 't Harde ...
... het startpunt in 't Harde ...

Het is een mooie rit, al die losse stukjes bij elkaar, en Luc wenst me veel succes voor september, als de rit met een aantal CX-ers gereden gaat worden. Nu is het voor mij tijd om naar huis te gaan, en voor Luc om kennissen te bezoeken, een eindje verderop. Ik ga op huis aan via een stukje snelweg, dan een stukje binnendoor, en zo ben ik na een klein uurtje weer thuis. Het is een mooie rit, deze derde Veluwerit, voor mij ligt alleen de startplaats wat verder weg. Maar voor anderen juist weer dichterbij. We zullen wel zien wie er komt, op die motorrit dag in september.......
Terug naar de Motorpagina