Terug naar de Motorpagina


Het Veteranen treffen


Aan het einde van het motorseizoen, hoewel het seizoen voor doorrijdende, winterharde rijders eigenlijk nooit eindigt, is er in Woerden al sinds jaren een 'Veteranen' treffen. Een treffen voor motoren ouder dan 25 jaar, en voor een groot deel veel ouder dan 25 jaar. Hoofddoel van dit treffen: kijken en bekeken worden. Ik besloot om deze keer maar weer eens in Woerden te gaan kijken. Misschien was het wel interessant.....

De zon schijnt vandaag. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, als je met de motor ergens naar toe gaat. Maar voor de zekerheid gat het regenpak mee, want het is tenslotte Nederland, en er zo maar ergens een buitje vallen. Ook wordt een kettin met hangslot in de koffer gedaan, want dat heb ik straks nodig. Rond een uur of tien zijn de voorbereidingen afgerond, is het pak aangetrokken en de is de CX gestart.

Woerden is makkelijk te vinden. Gewoon de A12 op, en dan is de afslag na een tijdje bereikt. Maar toch staat de TomTom aan, voornamelijk voor de laatste paar honderd meter. En hoewel ik het niet nodig heb, mis ik toch wel de Scala Headset, die met een defecte accu op de plank ligt. Het is meer het gevoel van: ik mis wat, dan dat ik het ding echt nodig heb.

Binnen Woerden staat het Veteranen treffen goed aangegeven, en ik stuur de CX braafjes achter de wegwijzer-bordjes aan. Eerrst hierlangs, bochtje, nog eentje, rechtsaf, en daar is de ingang van het terrein al. Kennelijk ziet de 'Rode Rakker' er oud genoeg uit, want ik mag gewoon doorrijden. Het parkeergedeelte van het treffen terrein is grotendeels modderig, wat te danken is aan een paar frisse buitjes die de voorgaande dagen zijn gevallen. Bij de ingang zijn rij-platen neergelegd, maar verderop lijkt het heel glibberig te zijn. Voorzichtig rijdend weet ik de CX op een redelijk plekje te krijgen, net buiten de modder. Het standaard onderplaatje voor de zijstandaard wordt gepakt en onder de standaard gedaan, en dan wodt het contact afgezet. Ik ben in Woerden.

... ik ben in Woerden ...
... ik ben in Woerden ...

Iets terug heb ik een stapeltje parkeerplankjes gezien, en daarvan haal ik er eentje op. Beetje passen, beetje meten, en met een 1-2-3-hops, op de middenbok. Dat staat toch heel veel steviger. En nu? Nu gaat het pak uit, maar daarvoor heb ik even een zitplaats nodig, want anders moet ik in de blubber gaan zitten, geen fijn idee. Het lukt om even een stoel te gebruiken van een organisatie-man die meteen ook een praatje komt maken over waar ik vandaan kom en met welke motor.......

De motorjas hou ik aan, want zo warm is het hier niet, maar de broek gaat in een zijkoffer, en de helm wordt, met behulp van ketting en hangslot, aan het voorwiel vastgemaakt. Zo heb ik mijn handen vrij, en loop ik niet de hele tijd met de spullen te sjouwen. En zo kan ik mooi wat foto'tjes maken. Maar dat lukt toch niet.......

De batterijen van de camera zijn leeg, en reserve batterijen heb ik niet bij me. Wat te doen? Wel, het centrum van Woerden is vlakbij, en daar, in de winkelstraat, zijn batterijen te koop. Zo gedacht, zo gedaan, ik verlaat het treffen terrein door een hek, onthou waar de ingang is en ga op batterijenjacht. Maar als ik een kwartiertje later weer bij de ingang van het treffen kom, moet ik eigenlijk een toegangskaartje hebben. Huh? Mijn motor staat daar, wijs ik. De man bij het hek geloofd me op m'n blauwe ogen, en ik mag toch naar binnen, zonder te betalen. Ik ben niet de enige CX rijder hier. Vlak voor de 'Rode Rakker' staat nog een CX, een blauwe. De eigenaar is niet te zien, maar misschien later nog. Voorlopig maar eens rondlopen hier, en kijken of er nog wat moois te zien is.

Er is genoeg moois te zien, en het is allemaal oud tot heel oud. Ja, de CX lijkt wel modern tussen deze motoren, hoewel er ook machines tussen staan waarvan ik de leeftijd op heel wat minder dan 25 jaar zou schatten. Er zijn clubstands met pronkstukjes, er zijn handelaren met van alles en nog wat. Zoek je gereedschap? Keuze genoeg. Heb je onderdelen nodig, of kabels, misschien wel carburateurs? Keuze genoeg. Of wil je een complete klassieke motor kopen? Zelfs dat kan op de Veteranendag in Woerden.

... genoeg moois te zien ...
... genoeg moois te zien ...

... kabels ...
... kabels ...

Naast het gebeuren op het exercitie-terrein, de officiŽle benaming van het treffen terrein, is er ook de 'kaasstadrit', een toertocht van ongeveer 40 kilometer rond Woerden, die start vanaf het treffen. Deelnemers aan de rit rijden eerst over het podium, waar een spreker de betreffende bromfiets of motor becommentariseert voordat de toertocht mag beginnen. En ja, er komern mooie en aparte zaken voorbij. Een oude Guzzi, een club van Kreidler rijders, zeer klassieke motoren, twee gerestaureerd wegenwacht zijspannen, met de bestuurders in origineel, oud wegenwacht uniform, oude Harleys, en nog veel meer. Alles wordt voorzien van commentaar, maar het daarvoor benodigde volume uit de versterkers, tezamen met de herrie en de overige achtergrond muziek en geluid, dat alles wordt me een beetje te veel.

... over het podium ...
... over het podium ...

... een oude Guzzi ...
... een oude Guzzi ...

Met wat koffie en een koek probeer ik een beetje bij te komen, helemaal achteraf, op een bankje. Het lukt niet erg. Nog een rondje lopen, en misschien zie ik nog een bekende, maar tussen de menigte is nergens een bekend gezicht te zien, en bij de grote verzameling motoren is ook geen bekende motor te zien. Ik ben blij dat mijn CX-je op een plek staat waar ik redelijk eenvoudig het veld kan verlaten, want anders zat ik echt klem hier.

Na een uurtje of twee heb ik alles gezien, de clubstands allemaal bekeken, ben ik de verkopers langs de rand van het veld, met hun uiteenlopen de assortiment van dingen die ik niet nodig heb allemaal langsgelopen, en is het geschetter uit de luidsprekers me echt te veel aan het worden. Ik haal de motorbroek uit de koffer, vind een plekje waar ik niet in de modder hoef te zitten en ben klaar om naar huis te gaan.

Dan zie ik de eigenaar van de andere CX die hier staat. Toch even nog een praatje maken, en, omdat ik toch wegga, en nog een consumptiemunt over heb, mag hij die hebben. Dan pak ik de CX, rij tussen de mensenmenigte door naar de uitgang, die even verspert wordt door een grote rij motoren die juist naar binnen wil, en rij ik de openbare weg weer op, op weg naar huis.

Maar dat gaat niet zo makkelijk. TomTom, en ook ikzelf, vinden de kortste weg de beste, en dan kom ik, verdorie, weer bij de ingang van het treffen uit. Dan maar anders. Zodoende rij ik op een gegeven moment, op een weg die op een doorgaande route lijkt, maar ik ga eerst rechtuit, ver van het centrum vandaan, en dan pas achter de borden 'A12' aan. Zo lukt het om Woerden uit te komen.

Het viel me wat tegen, deze Veteranendag, maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Misschien een te drukke dag gepland, want vanmiddag ga ik ook nog de Veluwerit 2.0 met Erik van E proefrijden......
Terug naar de Motorpagina