Terug naar de Motorpagina


De Nieuwjaars receptie / 500 EC proloog
En toen was het alweer 2017, al weer een jaar voorbij. En zoals al een aantal voorgaande jaren werd er ook nu een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd door de Dutch Honda CX-V club, en weer in Almere, in het gebouw van de Motorvereniging Almere. Zoals de aankondiging op de club website vermelde zou er een deelnemer van de bekende Dakar rally, Slaak Martens, een presentatie houden over die rally. Een kijkje achter de schermen.....

Ik had toch een probleempje. Want in 2015 was er de tweede editie van de '500 Euro Challenge' geweest, waar ik een stukje van had meegereden. En in 2017 zou er weer een editie van dat evenement plaatsvinden. En de kennismakings bijeenkomst zou zijn op, juist, dezelfde 29ste januari, in Ede. Gezien de voor mij persoonlijk minder goede verloop van de 500EC 2015 leek het me niet verstandig om mee te gaan, maar zoiets als de Pre-Meet, ja, die wilde ik toch wel meemaken. De 500EC levert altijd mooie verhalen op......

Dus twee evenementen, op dezelfde dag. Gelukkig niet om dezelfde tijd. Met een beetje rekenen erbij zou ik beide gebeurtenissen kunnen meemaken. Een tweede keus was het vervoer. De “Rode Rakker” zat in de volledige belasting, en mocht dus ook in de periode van de 'ophokplicht' gewoon blijven rijden van de belastingdienst, en het weer was geschikt voor een ritje met de motor. Met wat meer wind, en de dreiging van regen werd er besloten met de auto te gaan. Alhoewel.... Tot een half uur voor vertrek leek het prima weer te zijn, en ik had mijn motorpak al klaar liggen toen er ineens een flinke bui tegen de ramen kletterden. Dan toch maar met de auto, ook geen straf. We hadden net een andere auto gekocht. Ook een Honda, dus of ik nu met de Honda, of met de Honda ging, dat maakte weinig uit. Onderweg naar Almere kwam ik door twee kleine, en een flinke regenbui heen, en dan is een auto toch wel prettig.

Meer mensen waren met de auto, in plaats van met de motor. Gedeeltelijk te wijten aan de “overgangssregeling” ook wel 'ophokplicht' genoemd, maar ook wel aan het wisselvallige weer. De een had regenbuien gehad, de ander was droog in Almere aangekomen.

... meer mensen waren met de auto ...
... meer mensen waren met de auto ...

Begroetingen over en weer, koffie met een lekkere koek erbij, en de gebruikelijke 'hoe gaat het er mee'. Tevens was er de gelegenheid om de Donateurs pasjes af te halen, en het donateurs presentje mee te nemen. Helaas zou dat even moeten wachten, want het was nog onderweg naar Almere toe. Even later kwam Rembrand met de donateurs geschenken, en kon ook dat afgerond worden.

Na een rondje koffie, en nog eentje, nam de voorzitter het woord. Coen heette de aanwezigen welkom, en zonder veel verdere uitweidingen introduceerde hij de gastspreker van de middag , Sjaak Martens. Sjaak had een bijzonder verhaal te vertellen, en gaf ons een kleine blik achter de schermen van dat grote gebeuren, de Dakar. Hij had al een aantal keren eerder meegedaan, en wist er een heel leuk verhaal van te maken. Over rode knoppen, gebroken botten, fabrieksrijders, sponsoring en kaartlees perikelen. Er was volop gelegenheid tot het stellen van vragen, en dat werd dan ook gedaan.

... de Dakar ...
... de Dakar ...

Tussen de verhalen door werd er erwtensoep uitgedeeld, die weer uitstekend smaakte. Maar ik zat zo langzamerhand op de klok te kijken, want in Ede was er de pre-meet van de 500 euro challenge van 2017. Een iets minder groot gebeuren als de Dakar, maar wel leuk om mee te maken, of zoals in mijn geval, het mee te maken vanaf de zijlijn. Supporter, zeg maar.

Dus, hoe interessant het Dakar verhaal van Sjaak ook was, rond kwart over drie bedankte ik Coen voor het onthaal, zwaaide nog even naar wie keek (en dat waren er weinig) en vertrok weer terug naar Ede, waar ik precies op tijd aankwam om het welkomstwoordje van Borisz mee te krijgen.

Borisz had weer een tweetal uitdagende routes samengesteld, waar men met de aan te schaffen “ouwe brik” van maximaal 500 euro langs zou kunnen rijden. De eerste route was de 'Oostroute' richting Duitsland, Polen, en Slowakijje, naar en door het Tatra gebergte. De tweede route was de “Zuidroute”, maar daarvan moest ik de presentatie helaas missen. De tijd was op en ik werd min of meer thuis verwacht. Maar voor ik vertrok wilde Mitkah weten of er nog zo'n 500EC 2016 reisverslag te bestellen was. Euh.. ja, dat kon wel... Met de order voor twee reisverslagen stapte ik in de auto, op weg naar huis. Toch jammer van die Challenge, hoewel.....

Als ik nou eens …....

Terug naar de Motorpagina