Terug naar de Motorpagina


Afscheid van de Rode Rakker


Vrijdag 5 juli was het zover. Prosper en Klaas kwamen per CX naar Ede, waar de 'Rode Rakker' geduldig stond te wachten op de dingen die komen gingen. En natuurlijk werd, zodra beide aanwezig waren, de CX onder het zeil vandaan gehaald, en de poort uitgeduwd. Sleutel erin, start procedure met choke en benzine kraantje en contact aan. Met een druk op de startknop startte de Rakker .... niet. Huh ? Nog eens en nog een keertje. Ik snapte er niets van. Even wachten dan maar en eerst koffie. Maar het zat me niet lekker. Totdat Joke zei: 'Je hebt toch wel afscheid van hem genomen?' en dat had ik nog niet gedaan.

... start procedure ...
... start procedure ...

Een klopje op de tank, wat geruststellende woorden, dat hij niet verzaagd ging worden tot cafe-racer of zo, en dat hij altijd goed voor me gezorgd had. Maar nu moet hij verder, en ik ook. En toen werd nogmaals de startknop ingedrukt, en toen, na een extra klopje op de tank, nog eens. En geloof het of niet, met een sputter, en een plofje startte mijn CX...... Hij was gewoon wat in de war geweest. Het zijn soms net mensen.....

Bij het postagentschap werden de papieren in orde gemaakt, en toen we terug kwamen stond daar wel een CX, maar het was mijn CX niet meer, maar die van Prosper. En dat voelde wel even anders. De nodige extra's werden ingeladen, zoals een bijgewerkt schema en een zware canvas motorhoes, en ook werd nog verteld wat er anders was aan deze CX, na al die jaren geknutsel en wijzigingen, waarvan sommige volgens het boekje, en andere voor de vuist weg waren uitgevoerd.

En toen was het moment daar: Prosper stapte op, en startte zijn motor. Ik gaf nog een laatste klopje op de kuip, en kreeg de belofte van Proper dat hij er goed voor zou zorgen. 'Klak' deed de eerste versnelling, en daar rolde de 'Rode Rakker' de weg op, en de bocht om. Binnen een paar tellen was hij om de bocht verdwenen, en langzaam stierf ook het geluid weg.

... rolde de weg op ...
... rolde de weg op ...

Het einde van een tijdperk.

Terug naar de Motorpagina