Terug naar de chronologie.

Directeur Johannus Orgelbouw viert 17 Mei zijn 25-jarig Jubileum
Tune-Up in Dallas"
Firato 1984"


11 Mei 1984

Directeur Johannus Orgelbouw viert 17 Mei zijn 25-jarig Jubileum

EDE - Hoewel Johannes Versteegt, direkteur-eigenaar van Johannus Orgelbouw BV, gevestigd op het industrieterrein aan de Frankeneng op 17 mei a.s. zijn 25-jarig jubileum als orgelbouwer viert, bouwt hij eigenlijk al veel langer orgels. Toen hij 8 jaar was kreeg de kerk uit Woerden (zijn toenmalige woonplaats) namelijk een nieuw orgel en het oude pedaal-harmonium was voor de toen nog kleine Johannes. Het zat hem toen al in het bloed, want met behulp van de stofzuiger van zijn moeder en wat fietsspaken en remkabels knutselde hij een goed bespeelbaar instrument in elkaar. Dat zijn eigen gemaakte orgels later over de hele wereld bekend zouden worden, had hij toen nog niet kunnen dromen.

Zijn eerste zakelijke transactie deed hij al op 12-jarige leeftijd. Hij woonde toen in Loosdrecht en in de plaatselijke kerk werd een nieuw orgel geïnstalleerd en daar bestede hij iedere vrije minuut aan om te helpen bij de opbouw of om te spelen. Toen de bouw echter gereed was, mocht hij er niet meer aankomen en dat deed hem zeer. Op een zondagochtend kwam echter zijn kans. De organist kwam niet opdagen en er was niemand om het orgel te bespelen tijdens de kerkdienst. Zou Johannes het weer doen? "Ja", zei hij, "maar dan ook altijd". En zo geschiedde.

Orgelles heeft hij nooit gehad, maar met iemand die zo een is met zijn instrument is dat ook overbodig. Zijn orgels staan in kerken en concertzalen over de hele wereld. Van Amerika (waar hij inmiddels ook een bedrijf heeft), Australie, Zuid-Amerika tot aan Japan toe en natuurlijk niet te vergeten door heel Europa.

Trots is hij dan ook op b.v. zijn orgel in de kapel van het Lancing-college in Zuid-Engeland en denkt U bij een kapel niet aan een klein gebouw, want het is zo'n beetje het grootste gebouw van Zuid-Engeland. Als je met hem praat, klinkt de liefde voor zijn orgels en de muziek door zijn woorden heen. Maar ook de waardering voor zijn personeel steekt hij niet onder stoelen of banken. Ik heb een grandioze ploeg mensen om mij heen, zegt hij. Ieder orgel wordt dan ook helemaal aangepast aan de plaats waar het komt te staan. Het orgel wordt doel van de ruimte en de ruimte wordt doel van het orgel. Een Johannus orgel klinkt dan ook altijd als een Johannus orgel, het heeft een heel eigen geluid.

Zelf is hij er dan ook altijd bij om zijn produkt optimaal tot zijn recht te laten komen. Een slogan van hem is: alles wat je maakt, moet het ook waard zijn om gemaakt te worden.
Een doemdenker is hij al evenmin. Voor doemdenken geen tijd, je moet doen, handelen, hard werken en desnoods 18 uur per etmaal in touw zijn en een goed produkt leveren dan is er altijd een markt voor je produkt. Het zijn indordaad niet alleen woorden. Hij heeft intern (op zijn bedrijf in Ede dus) zo'n 50 medewerkers, maar landelijk in totaal zo'n 150 man/vrouw aan personeel.

De tijd dat hij zijn 1e orgel bouwde aan de Prins Hendriklaan in Ede is snel gegaan (later heeft hij nog in de lege mantelfabriek van Van Schuppen in Veenendaal gezeten). Nu zijn er inmiddels 12.000-15.000 orgels over de hele wereld van hem verspreid en natuurlijk niet alleen in kerken en concertzalen, maar ook bij particulieren.

Zo'n 60% van zijn produktie gaat naar het buitenland en dat was een paar jaar geleden nog maar 30%. In zijn bedrijf in Ede heeft hij zelf een concertzaal van imposante afmetingen: "De Feike Asma-zaal". Aan de wanden kopieen van vroegere zeilschepen om tijdens de muziek heerlijk weg te dromen en je fantasie de ruimte geven. Het hoort volgens hem ook allemaal bij elkaar; religie, muziek en de zee, in de kustplaatsen vindt je altijd wel een afbeelding van de zee of een schip in de kerken. Er is nu een video-film gemaakt, die de titel draagt: "Orgelmuziek achter de dijken". Deze film die is gemaakt voor de Amerikaanse markt wordt daar getoond op TV-stations. Er zit tevens een stuk Holland-promotie in en het is toch fantastisch dat zo'n kleine man uit Holland het zover gebracht hoeft. Daar mogen we best een beetje trots op zijn.

We wensen hem op 17 mei een fijne dag toe. Zijn vele vrienden onder wie de bekende organisten Feike Asma en Willem Hendrik Zwart, alsmede het Westlandse mannenkoor onder leiding van Piet Struyk zullen er in ieder geval alles aan doen om deze dag voor hem onvergetelijk te laten worden.

direct25

Terug naar boven  

 
 
12 mei 1984 - Dallas Morning News

Tune-Up in Dallas

Charkes Swick, music director for the Lakewood Assembly of God, watches as Dr.Johannes Versteegt, a Dutch organbuilder, checks the tone of the church's instrument in preparation for sunday services. Versteegt and his assistants have been in Dallas this week to adjust the custom-made keyboard for the church, wich is at 2707 Abrams Road.




tuneup

Terug naar boven  

 
 
Augustus 1984

Firato

Tijdens onze rondgang over de Firato namen we vanzelfsprekend een kijkje bij Johannus Orgelbouw. Zoals willicht bekend, vierde Johannes Versteegt op 17 mei van dit jaar zijn jubileum als orgelbouwer.

Het feest bestond uit een gigantische receptie en een concert dat werd gegeven door Feike Asma en Willem Hendrik Zwart. Van dit concert, waaraan ook het Westlands Mannenkoor onder leiding van Piet Struick meewerkte is onlangs een langspeelplaat verschenen met de titel "Jubileum Concert". Het leek er overigens op, dat Johannes Versteegt ook op de Firato nog receptie hield. Talloze mensen bezochten de stand en Johannes Versteegt zelf werd voortdurend omringd als een popster!

Maar na 25 jaar in de orgels mag dat ook best!

tuneup

Terug naar boven  

 
 

Valid HTML 4.01 Transitional